Makine besleme robot hücreleri; otomatik çalışan fakat parça besleme ve boşaltma işlemleri manuel olarak yapılan makinelere entegre edilen ve parça besleme boşaltma işlemlerinin tam otomatik bir şekilde yapılmasını sağlayan sistemlerdir. Transfer tezgahlar, presler ve CNC tezgâhlar endüstriyel makine besleme robotlarının en sık entegre edildiği makinelerdir. Fakat bu makinelerin dışında; döner tablalar, plastik enjeksiyonlar, test kontrol aparatları vb. makinelere de endüstriyel tip makine besleme robotları entegre edilebilir. Dem Robotik Otomasyon olarak; makine besleme robot hücrelerimiz içerisinde kullandığımız yüksek hız ve hassasiyete sahip 6 eksen endüstriyel tip makine besleme robotları ile üretim verimliliğinizi artırıyor ve maliyetlerinizi minimize ediyoruz.
Makine besleme robot hücresi; otomatik çalışan fakat parça besleme boşaltma işlemi manuel yapılan makinelerinize entegre edilebilen sistemlerdir.
En standart makine besleme robot hücresi içerisinde mekanik olarak aşağıdaki ekipmanlar bulunmaktadır.
Bu ekipmanların adedi ihtiyaca göre değişebildiği gibi, yine ihtiyaç dahilinde başka ekipmanlar da sistemlerimize eklenebilmektedir.
Makine besleme robot hücrelerimizde kullandığımız makine besleme robotları; ihtiyaç olan erişim mesafesi, taşınacak olan parça ağırlığı, robot ataşmanı ağırlığı, çevrim süresi, ortam koşulları vb. faktörlere göre simülasyon programları kullanılarak belirlenir. Projenin ihtiyacına göre, 4 eksen endüstriyel scara robot ya da 6 eksen endüstriyel makine besleme robotu tercih edilebilir.
Makine besleme uygulamalarında yapılacak operasyona göre robot ataşmanı tasarlanması gerekmektedir. Benzer geometrilerde fakat farklı ölçülerdeki ürünler için kompakt robot ataşmanı tasarlanmaktadır. Bu sayede, ürün değişimlerinde herhangi bir mekanik işleme gerek kalmadan sistem yeni proses için hazır hale gelmektedir. Bazı durumlarda ise makineye beslenecek olan ürünler farklı geometrilerde olduğundan dolayı, daha kompleks tasarımlara ihtiyaç duyulur. Bu tasarımlarda dikkat edilen nokta, ürün geçişlerinde minimum mekanik değişiklik ile minimum devreye alma süresini yakalamaktır. Eğer devreye alma süresi hedeflenen süreden uzun olursa, her bir ürün için farklı bir ataşman tasarlanarak ürün değişimlerinde robot ataşmanı değiştirilir. Bu değişimin hızlı bir şekilde yapılabilmesi için mekanik hızlı ataşman değiştiriciler kullanılır. Eğer operasyon sırasında robotun geometrisi farklı ürünleri tutması gerekiyor ise bu durumda sisteme otomatik ataşman değiştirme (Tool Changer) istasyonu eklenir. Tool Changer istasyonu, üzerinde birden fazla robot ataşmanı bulunan ve robotun kendi ataşmanını otomatik olarak değiştirmesine yardımcı olan fikstürlerdir. Bir ürünün taşınması için farklı tutma yöntemleri mevcuttur. Makine besleme uygulamalarında en sık karşılaştığımız ürün tutma aparatları, pnömatik tetiklemeli iki ya da üç parmak tutuculardır. Bunların yanında pnömatik ya da hidrolik tahrikli sıkıştırıcılar, vakumlu ürün tutucuları ve manyetik ürün tutucuları da sıkça görülen tutucu tiplerindendir. Bu tutucuların taşınacak olan ürüne göre hassasiyetle seçilmesi ve bir gövde üzerine yerleştirilecek şekilde ataşman tasarımı yapılması gerekmektedir. Tasarlanan ataşmanın hareket sırasında robot gövdesinde yaratacağı atalet momentlerinin hassasiyetle hesaplanması gerekmektedir. Bu verilerin robot performansını ve ömrünü etkilediği unutulmamalıdır.
Makine besleme robot hücresine ürün beslemek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilk akla geleni vibrasyonlu ürün besleme sistemleridir. Vibrasyon kazanlarına karışık bir şekilde dökülen ürünler dairesel vibrasyondan çıkarak lineer vibrasyon yoluna girer ve bu hattın sonunda robotun alabileceği bir şekilde ürünler referanslanır. İkinci en yaygın görülen besleme sistemi ise kameralı ürün besleme sistemidir. Bir konveyör üzerine dizilen ya da bir bunker aracılığı ile konveyöre düşürülen ürünler robotun çalışma alanına taşınır. Bu noktada her bir ürünün pozisyonu kamera sistemi ile algılanır ve ürünlerin referanslanmasına ihtiyaç kalmadan robot ürünleri rahatlıkla tutabilir. Bir diğer ürün besleme yöntemi ise fikstürlü ürün besleme yöntemidir. Gün başında bir fikstüre manuel olarak dizilen ve referanslanan ürünler makine besleme robotu tarafından alınabilir.
Makine besleme robotu birden fazla görev için programlanabilir. Bir ham ürünün, son halini alabilmesi için birden fazla makinede işlem görmesi gerekiyor ise bir adet endüstriyel tip makine besleme robotu bu görevi rahatlıkla yerine getirecektir. Bu noktada, çevrim süresi analizinin çok iyi yapılması gerekmektedir. Eğer bir robot tüm operasyonlara istenildiği sürede yetişemezse hücre içerisine başka bir endüstriyel makine besleme robotu daha entegre edilebilir.
Makine besleme robotu ile tüm tamamlayıcı operasyonlarınız hücre içerisine entegre edilebilir. Makine besleme işlemleri tamamlandıktan sonra kalite kontrol, etiketleme, markalama vb. operasyonlar da makine besleme robot hücresi içerisinde gerçekleştirilebilir.
Makine besleme robotları birden fazla ürün için programlanabilir. Endüstriyel robotlara yeni ürün öğretmek oldukça kolaydır. Sistem kurulumundan sonra proje özelinde kullanım, programlama ve bakım eğitimleri verilir. Eğitim programlarımızı tamamlayan personeller robota yeni ürün öğretme işlemini rahatlıkla gerçekleştirirler.
Makine besleme robot hücrelerimizin kullanımı oldukça kolaydır ve verilen bir eğitim sonrasında operatörleriniz tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Hücre çalıştırma talimatları, üretim takibi, arıza takibi, bakım ve kullanım kılavuzları, yedek parça listesi, elektrik devre şeması vb. bilgilere operatör panel üzerinden ulaşılır.