Endüstriyel tip makine besleme robotlarının entegre edilebildiği makinelerden biri olan presler, günümüzde farklı amaçlar için kullanılan ve farklı mekanik yapılara sahip olan makinelerdir. İş kazası riskine oldukça açık olan presler için geliştirdiğimiz pres besleme robot hücreleri ile pres besleme operasyonlarını hızlı ve tam otomatik bir şekilde gerçekleştiriyor ve üreticilere verimli, ölçülebilir, sürdürülebilir ve güvenli bir üretim sistemi sunuyoruz. Hücrelerimizde kullandığımız yüksek hızlı ve hassasiyetli 6 eksen endüstriyel pres besleme robotları ile zorlu koşullar altında dahi üretimde verimliliğinizi artırıyoruz.
Pres besleme robot hücresi; soğuk ya da sıcak dövme, form verme vb. operasyonlarında prese malzeme besleme işleminin endüstriyel tip 6 eksen pres besleme robotu ile tam otomatik gerçekleştirildiği sistemlerdir.
En standart Pres besleme robot hücresi içerisinde mekanik olarak aşağıdaki ekipmanlar bulunmaktadır.
Bu ekipmanların adedi ihtiyaca göre değişebildiği gibi, yine ihtiyaç dahilinde başka ekipmanlar da sistemlerimize eklenebilmektedir.
Pres besleme robot hücrelerimizde kullandığımız 6 eksen endüstriyel pres besleme robotları; ihtiyaç olan erişim mesafesi, taşınacak olan parça ağırlığı, robot ataşmanı ağırlığı, çevrim süresi, ortam koşulları vb. faktörlere göre simülasyon programları kullanılarak belirlenir. Özellikle; sıcak dövme operasyonlarında ortam koşulları oldukça zorludur. Bu zorlu koşullara uygun olarak robotlarımıza ek opsiyonlar eklenmektedir.
Pres besleme uygulamaları için birçok farklı ürün tutma metodu bulunmaktadır. Pres besleme uygulamalarında genel olarak robot ataşmanı, robotun 6. ekseninden kaçık olarak tasarlanır. Bu tasarım; özellikle sıcak dövme uygulamalarında parça sıcaklığının robot gövdesine etkisini düşürmek ve robot gövdesini pres içerisine sokmamak için yapılır. Uzun flanşlı robot ataşmanlarında ağırlık merkezi 6. eksenden uzaklaşacağı için bu eksene binen atalet momentleri de yükselecektir. Bu durum robot hızını etkilerken, kaldırma kapasitesini de düşürecektir. Bu sebeple, robot ataşmanı tasarımında ağırlık ve ağırlık merkezi verilerini belirledikten sonra robot bu verilere göre seçilmelidir. Örneğin; ataşman ve parçanın toplam ağırlığı 20 kg ise ve ataşman uzun bir flanş ile 6. eksenden kaçık tasarlanmışsa robotun kaldırma kapasitesi düşeceğinden 20 kg kaldırma kapasitesi olan robot artık bu operasyon için kullanılamayacaktır. Bu durumda bir üst seviye kaldırma kapasitesi olan robot tercih edilmelidir. Bunun yanında preslere bağlanan kalıplar genel olarak yüksek maliyetli ve zarar görmesini istemeyeceğimiz ekipmanlardır. Kalıbın zarar görmemesi için ise parçanın kalıba doğru yerleştirilmesi gerekmektedir. Robot ataşmanı, ham ürünü sağlam bir şekilde kavrayacak yapıda tasarlanmalı ve robotun hızlı hareketleri sırasında ham ürün, ataşman içerisinde kaymamalıdır. Robot ataşmanları üzerinde pnömatik tetiklemeli tutucu, hidrolik tetiklemeli tutucu, vakumlu tutucu, manyetik tutucu vb. gibi ürün kavrama ekipmanları kullanılabilir. Bu ekipmanların, parça ağırlığına göre doğru bir şekilde seçilip ataşmana yerleştirilmesi gerekmektedir.
Pres besleme robot hücresinde kullanılacak olan ürün besleme sistemine uygulamaya göre karar verilir. Örneğin; sıcak dövme işlemi yapılacaksa ham ürün indüksiyon çıkışından itibaren robotun çalışma alanına kadar taşınmalıdır. Bu işlem kaydırak şeklinde sac metaller ile yapılabildiği gibi zincir konveyörler ile de yapılabilir. Soğuk dövme/form verme operasyonunu ele alacak olursak, bu uygulamalarda genellikle fikstürlü besleme tercih edilir. Soğuk dövme işlemlerinde vibrasyonlu ve kameralı ürün besleme yöntemleri de kullanılmaktadır. Abkant pres besleme işlemi yapılacak ise sac parçalar bir hazneye yerleştirilir ve robot sac metalleri buradan alarak harici bir referanslama ünitesinde sacı referansladıktan sonra abkant prese besler. Ürün besleme yöntemi uygulamaya ve hücre çevrim sürelerine göre belirlenmelidir.
Pres besleme robotu birden fazla görev için programlanabilir. Fakat, presler işlem süreleri oldukça kısa makinelerdir. Ürün besleme işleminde vakit kaybetmemek için genellikle bir prese bir robot entegre edilir, hatta bazı pres besleme robot hücrelerinde prese parça beslemek için bir robot, presten biten parçayı almak için başka bir robot bulunur. Teknik olarak, pres besleme robotunun erişim alanı içinde kaldığı sürece birden fazla pres bir robot ile beslenebilir.
Pres besleme robotlarının ana görevi pres beslemek olsa da işlem sonrası gerekli olan tamamlayıcı operasyonlarınız da rahatlıkla bu robotlar tarafından gerçekleştirilebilir. Bir ham maddenin pres işleminden sonra çapak alma, markalama, kalite kontrol vb. operasyonlar için başka makinelere beslenmesi gerekiyor ise, 6 eksen endüstriyel pres besleme robotlarımız bu görevleri yerine getirebilir.
Pres besleme robotları birden fazla ürün için programlanabilir. Endüstriyel robotlara yeni ürün öğretmek oldukça kolaydır. Sistem kurulumundan sonra proje özelinde kullanım, programlama ve bakım eğitimleri verilir. Eğitim programlarımızı tamamlayan personeller robota yeni ürün öğretme işlemini rahatlıkla gerçekleştirirler.
Pres besleme robot hücrelerimizin kullanımı oldukça kolaydır ve verilen bir eğitim sonrasında operatörleriniz tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Hücre çalıştırma talimatları, üretim takibi, arıza takibi, bakım ve kullanım kılavuzları, yedek parça listesi, elektrik devre şeması vb. bilgilere operatör panel üzerinden ulaşılır.